Въпреки че кметът на София Йорданка Фандъкова обяви въпроса за решен,

...
Въпреки че кметът на София Йорданка Фандъкова обяви въпроса за решен,
Коментари Харесай

Сделката на Фандъкова за "Младост" е с неясна цена

Въпреки че кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи въпроса за решен, изискванията на договорката за зелените площи в " Младост " към момента са незнайни. Не е ясно да вземем за пример дали притежателите на противоречивите имоти ще желаят доплащане към общинските парцели, които общината им предлага, с цел да избави от застрояване градинките. От Столичната община оповестиха за „ Сега “, че занапред следва въпросните калкулации да бъдат направени.

„ Процедурата не е завършила. Ще се създадат пазарни оценки от самостоятелен оценител и по-късно можем да съобщим “, осведомиха от „ Московска “ 33. В сряда Фандъкова заяви във Facebook, че " след извънредно тежки и дълги договаряния " със притежателите е реализирано съглашение за подмяна на към момента незастроени частни терени до бл. 61 и 68 на бул. „ Андрей Ляпчев “, пред бл. 320 на ул. „ Атанас Москов “ и ул. „ Свето Преображение “ и до бл. 401 и бл. 409 на ул. „ Филип Аврамов “ в " Младост " 4. Срещу тях общината ще даде свободни свои терени при магазин HIT до бул. „ Александър Малинов “.

В „ Младост “ има още към 20 частни имота в междублокови пространства, за които хората от квартала упорстват да не се застрояват, а притежателите им да бъдат обезщетени, твърди самостоятелният общински консултант Войслав Тодоров. „ Има работна група, в която разгледахме към 40 частни парцела. Първоначално тя трябваше да приготви обезщетяване на 20-ина парцела. В листата по мое гледище бяха включени градежите при бл. 19-21, бл. 73, бл. 40, бл. 218, а при бл. 3-36 и на други места се преборих за повече точки в класирането (става дума за критерии за проблемност и неотложност - б.р.). Детската площадка при бл. 19-21 и един от парцелите при бл. 70 в началото отказваха да ги включат в листата за обезщетяване, а при бл. 19 към този момент може да се вземе дефинитивно решение. Битката продължава, до изборите би трябвало да спасим най-малко тези 5 парцела ”, написа Тодоров във Facebook.

Тодоров не е единственият, който хвърли друга светлина към хвалбата на Фандъкова. Бившият кмет на " Младост " Десислава Иванчева разгласи в намерено писмо, че Фандъкова си приписва непознати заслуги.  " Инициативата за преместването на конфликтни градежи от зелени площи сред блоковете в свободни общински терени стартира кметът на регион „ Младост ” Десислава Иванчева още при започване на мандата ѝ в края на 2016 година След в действителност дълги и тежки договаряния единодушие за пренасяне екипът на Иванчева реализира не с трима, а с 14 притежатели и вложители - на два парцела с обща повърхност от 12.395 дка и обща разгъната застроена повърхност от 38 095 кв. м ", се споделя в писмото, подписано от Иванчева и някогашната й заместничка Биляна Петрова. Според тях с 12 от 14-те вложители е реализирана сделка да бъдат преместени точно на втория имот - мястото, което Фандъкова посочва – до магазините HIT и „ Принцес “ на бул. „ Ал. Малинов “. Иванчева и Петрова настояват, че цялата документи по това пренасяне е била в колата им по време на ареста им на 17 април 2018 година и е " задържана " с тях. Иванчева счита да изиска копие от съда. В деня на ареста е предстояла и поредна среща по тези договаряния.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР